Svjetski dan vode!

05.ožujak2011

Danas je svjetski dan vode. Svakodnevno koristimo ovu dragocjenu tekućinu u svojim rutinama ne razmišljajući što nam sve voda znači i kako se trebamo odnositi prema njoj.

Voda, odnosno molekula vode, ima posebna fizikalna i kemijska svojstva koja ju čine vrlo važnim biološkim,ekološkim i gospodarskim čimbenikom. U ukupnoj površini Zemlje sudjeluje sa 70,8 posto, a kopno sa 29,2 posto. Slatke vode na planeti ima samo 2,4 posto. No i ta veoma malena količina nije lako dostupna. Jedan dio vode je u atmosferi, jedan dio je zarobljen u vječnom snijegu i ledu, a tek maleni dio, oko 0,64 posto, stoji na raspolaganju živom svijetu na kopnu, uključujući i čovjeka. U svijetlu ovih odnosa potpuno je jasno, da je voda dragocjena ne samo zato što je bez nje nemoguć život, već i poradi toga jer je ima vrlo malo na Zemlji.

Poslije kisika, voda je na drugom mjestu po vitalnoj važnosti za organizam. Od svih tvari, u našem tijelu najviše ima vode koja je temeljna tvar i pokretač svih zbivanja u organizmu. Kod odrasle normalno uhranjene osobe voda čini više od 60% tjelesne težine, kod novorođene djece i do 75% tjelesne težine. Znaci dehidracije (isušivanje) organizma pojavljuju se već pri minimalnom gubitku vode od 2%, a oni su: žeđ, umor, nedostatak energije, usporenost, razdražljivost, lošija koncentracija, blaga dezorijentacija (kod starijih osoba).

Dovoljan unos vode osigurava optimalnu viskoznost krvi, a samim tim i optimalan učinak enzima koji bolje djeluju u otopinama gdje je ta viskoznost niža. Voda je važna za zdravlje i lijep izgled kože (čuva elastičnost i tonus i usporava isušivanje i starenje kože), a ujedno potiče obnavljanje epitelnih stanica površinskog sloja kože. Organizam, na neki način, jedino vodu prepoznaje kao tekućinu. Čaj, kava, alkohol, umjetni napici ne mogu nadomjestiti vodu. Oni sadržavaju vodu, ali i neke dehidracijske tvari, primjerice kofein, diuretik koji još dodatno izvuče vodu iz organizma. Okus tih pića (gaziranih sokova) umanjuje potrebu za pijenjem vode.

Masaru Emoto u svojoj knjizi „Poruke skrivene u vodi” otkriva nam još jedno čarobno svojstvo vode. Masaru kaže: Otkrio sam da nam fotografije kristala vode prenose važnu mudrost. U kristalima dolazi do fascinantnih promjena kad se vodi “pokažu” različite riječi, kao što su “zahvalnost” ili “glupost”. Kristali nam prenose pouke o tome kako bismo mogli i kako bismo trebali živjeti svoje živote.

Pokazalo se da su fotografije kristala iznimno rječite u opisivanju svijeta. U Japanu se kaže da riječi duše prebivaju u duhu zvanom kotodama ili duh riječi, a izgovaranje riječi posjeduje moć mijenjanja svijeta. Učenje o vodi slično je istraživanju funkcioniranja svemira, a kristali koji se u vodi otkrivaju slični su vratima što vode u neku drugu dimenziju. Dosad nisam vidio ljepši i precizniji kristal od onoga kojeg su oblikovale riječi “ljubav i zahvalnost”. Kao da se voda radovala i slavila stvorivši rascvjetani cvijet. Bio je toliko lijep da mogu reći kako mi je promijenio život!